İstiridye Mantarının Diyetteki Yeri



İstiridye Mantarının Diyetteki Yeri

Kilo vermek için denenen bütün besinlerden farklı bir besinin kilo vermekte çok etkili olduğu iddiası ortaya atıldı. İstiridye mantarı içerisinde çok düşük değerde yağ oranı barındırdığı için kilodan yana sıkıntılı olanlar için alternatif bir besin olarak Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Türkekul tarafından ortaya atıldı. Türkekul ayrıca sözlerine çalıştığı fakülte binasının alt katındada istiridye mantarını ürettiklerini belirtti.

İstiridye mantarının kilo vermede yardımcı olduğunu ve son zamanlarda ülkemizdede yaygınlaştığını belirten Türkekul bunu ülkemizdede üretmeyi planladıklarını ve bundada başarılı olduklarını belirtti.GOÜ rektörü Mustafa Şahin’inde üzerinde önemle durduğunun altını çizen Türkekul rektörlerinin teşvikiyle neticeye ulaştıklarını ve artık ülkemizdede istiridye mantarının yetiştirildiğini belirtti.

Şu anda Türkiye’de 20-25 mantar türünün kültürünün yapıldığını belirten Türkekul bunlar içerisinde en faydalı ve verimlisinin istiridye mantarı olduğunu söyledi.Ayrıca bu mantar türü hem kaliteli hemde çok fazla ürün verdiğini belirtti.Kilo problemi olan kişilerin sürekli bir arayış içerisinde olduğunu ve bu arayışlarına en iyi karşılığın istiridye mantarı tarafından alındığınında altı çizildi.

Türkekul sözlerini ise şu sözlerle noktaladı : Ülkemizde 20-25 arası mantar türünün kültürü yapılıyor. İstiridye mantarı çok kaliteli ve çok fazla ürün veriyor. Sağlık açısından da iyi bir mantar türü. Son yıllarda dünyada kilo problemleri başladı. İstiridye mantarını, yağ oranının düşük olması dolayısıyla kilo problemi yaşayan kişiler daha çok tercih ediyor. İstiridye mantarının kilosu 10-12 liradan satılıyor. Özellikle ülkemizde kışın meyve ve sebze üretim oranının düşük olması sebebiyle mantar tüketimi daha fazla.” İstiridye mantarının veriminin, diğer mantar türlerine göre daha yüksek olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Türkekul, “İstiridye mantarının, et sote şeklinde tüketimi yapılıyor. İstiridye mantarının üretimi yaklaşık 40 günde yapılıyor” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder