Doğum sonrası Hamilelik sonrası kilo verme yolları


Birçok kadının kabusu olan fazla kiloların ortaya çıktığı zamanlardan biri de şüphesiz hamilelik dönemi ile doğum sonrası dönemdir. Uzmanlar, doğum sonrası kilolarından kurtulmak isteyenlere önemli ipuçları veriyor.

Uzun, zor ve bir okadar da keyifli bir hamilelik döneminin ardından başka kaygılarınız ortaya çıkmaya başladı. Acaba 9 ay boyunca aldığınız kiloları verebilecek misiniz? Meme ve karın bölgenizde sarkmalar olacak mı? Cinsel durumunuz ne yönde etkilenecek? İşte kafanızda yarattığınız bu ve bunun gibi kaygıların çözüm yolları:
Forma girmeniz için 5 kural;

1. Emzirin

Doğumdan hemen sonraki aylarda aldığınız kiloları vermeye başlayacaksınız. bunun sebebi emzirmeniz. emzirme aylemi çok fazla kalori yakmanızı sağlıyor. Buda kilo vermenin en hızlı ve eğlenceli yolu olsa gerek. Süt veren kadınlarda, süt üretimi günde 500 kalori yakar. Doğumdan sonra hemen bebeğinize süt vermek rahim kasılmasını sağlarken kanamayıda azaltır. Bunun dışında emziren kadınlarda rahim, yumurtalık ve meme kanseri riski daha azdır.

2. Aktif olun

Doğumdan sonra hiçbir şey yapmadan evde oturmayın. Bebeğinizi alarak uzun yürüyüşlere çıkın, arkadaşlarınızla buluşun. Günlük hayatınıza geri dönün ve hareket etmekten çekinmyin.

3. Spor yapın

‘Sanki spor yapmaya vakit var!’ diyebilirsiniz. Ancak gerçekten kafaya spor yapmayı koyduysanız böyle mazeretleri umursamazsınız. Bebeğiniz ile birlikte yoga ve plates derslerine katılabilirsiniz. Ya da bebeğinizi pusetine koyun ve güzel havanın tadını çıkartarak sahilde yürüyüş yapın. Tabi ki tempolu adımlarla. Aynı zamanda mekik çekmeniz karın yağlarınızdan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

4. Beslenmenizi düzene sokun

Büyük öğünler yerine küçük ancak sık öğünler yiyin. Hamileyken yediğiniz kocaman porsiyonlara veda edin.Günlük kalori alımınızı dört veya beş seferlik küçük parçalara bölün. Hergün minimum 10-12 bardak su için. Su içmek sizi hem tok tutacak hem de gereksiz kalorileri yakmanıza yardımcı olacak. Sudan çok sıkılırsanız içine limon sıkmayı deneyin veya bitki çayları için.

5. Ağız ve diş sağlığınıza dikkat edin

Hamilelik sonrası doğal olarak annelerin dikkati bebeklerin üzerinde olur. Fakat hamilelik sırasında hormonların değişmesiyle diş etlerinde oluşan tramvalar sonrasında iyi bir bakım yapılmalı. Günlük diş fırçalama düzenine çok dikkat edilmeli. Diş ipi kullanmalısınız. Son olarak diş ve diş etlerinde hissedilen hassasiyetlerde derhal doktorunuza başvuramalısınız.

6. Emzirmek kabusunuz olmasın

Bebeğinizi emzirirken canınızın yanmasına neden olan meme ucundaki çatlakların en büyük nedeni bebeği emzirme pozisyonunuzun yalnış olması. Bebeğinizi emzirirken sadece mem ucunu değil meme ucunu çevreleyen areola adı verilen koyu renkli alanın tümünü vermelisiniz.Onun dışında mem ucunu zeytinyağı ve lanolin içeren göğüs ucu kremi uygulayabilirsiniz.

7. Cinsel yaşamınızı önemseyin

Doğumdan sonra uygulayacağınız uygulayacağınız kegel egzersizleri pelvik kaslarınızı güçlendirmeye yardımcı olur.Bu kasları güçlendirmenin asıl amacı idrar yakınmalarının önüne geçmekle birlikte bu kas gruplarını kullanmayı bilen kadınların cinsel ilişkiden daha fazla keyif almasını sağlamaktır. Doğum sonrası cinsel ilişkiye, kendinizi hazır hissettiğinizde başlamanın hem sizin için hem de eşiniz için daha uygun olacağını söylüyoruz.


Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez, manken Demet Kutluay’ın fonksiyonel diyetle doğum sonrası rahatça kilo verdiğini, üstelik bunu kurabiye, kek ve makarna gibi besinleri bolca yiyerek başardığını söylüyor. İşte bu işin püf noktaları…
“Mart 2009′da ikinci kez anne olan ünlü model Demet Kutluay, lohusalık ve emzirme dönemini ideal şekilde atlattıktan sonra, yaşam tarzına uygun ve kişiye özgü olan ‘Fark Etmeden Diyet Doğum Sonrası Beslenme Programı’ ile hamilelik döneminde aldığı 20 kiloyu verme ve koruma kararı aldı. İşin püf noktası, Demet Hanım’ın metabolizma, vücut yapısı, kan bulguları ve sosyal hayatı temel alınarak, sevdiği besinlerle ve kendisi için hazırlanan fonksiyonel diyet programına uyması ve yüzde 100 etkinlik sağlamasıdır.
Demet Kutluay, bu diyet programı ve düzenli fiziksel aktivite ile hem de istediği yemekleri yiyerek kolayca kilo verdi ve bunu korumaya devam ediyor. Kutluay, kızı ve oğlu için hazırladığı ev yapımı kurabiyelerden böreklere, peynirli tostlardan, pilav ve makarnalara kadar birçok besini bolca yiyerek formunu koruyor.”

Demet Kutluay’ın zencefilli zayıflama çayı

Selahattin Dönmez, son olarak Demet Kutluay’ın kilo vermesine yardımcı olan Fark Etmeden Diyet’in Zencefilli İçeceği tarifini de paylaştı.

Demet Kutluay’ın zayıflama çayı

Malzemeler:

3 parça taze veya kuru zencefil, 1 yemek kaşığı bal, 1 dal veya rulo tarçın, 2 litre su, iri doğranmış 1 adet limonun kabuğu

Yapılışı:

Taze veya kuru zencefil parçaları ve limon kabuğu 2 litre suda kaynatılır. İçerisine rulo tarçın atılarak yaklaşık 10 dakika demlenmeye bırakılır. Su ılımaya yakın 1 yemek kaşığı bal ilave edilir ve karıştırılır. Süzüldükten sonra içime hazırdır. Ara öğünlerin ardından 1’er su bardağı tüketilmesi önerilir.

Etki Mekanizması:

Artirit ağrıları. Menstural kramplar, soğuk algınlığı, grip, boğaz ve baş ağrısında etkilidir. Yağ yakımını hızlandırır, sindirimi kolaylaştırır, mide bulantısı, gaz ve hazımsızlık şikâyetlerini azaltır.

Uyarı:

Kan sulandırıcı ilaç kullananların zencefil tüketmemesi önerilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder